top of page

Omwonenden luiden noodklok over forensisch experiment in woonstraat Amsterdam-Noord

Met deze brandbrief willen we graag ons grote zorgen uiten over een forensisch experiment in de Bosrankstraat in Amsterdam-Noord. Het zogeheten Forensisch Centrum aan ’t IJ is daar vorig jaar een woon- en zorgvoorziening gestart voor jeugddelinquenten. In een woonhuis biedt deze commerciële instelling vierentwintig uur per dag forensische zorg, resocialisatie- en woonbegeleiding aan een groep jeugddelinquenten met een hoge kans op het opnieuw plegen van strafbare feiten (top-400/top-1000). Veelal gaat het om jongeren met een PIJ-maatregel (plaatsing in een penitiaire Instelling voor Jeugdigen), in de volksmond ook wel jeugd-TBS genoemd.

 

Op zich een goed initiatief, ware het niet dat het Forensisch Centrum nauwelijks controle heeft over de inwonende delinquenten. Sinds de komst van het centrum stapelen incidenten zich op, en is het een komen en gaan van hulp- en politiediensten. Wij als omwonenden maken ons ernstige zorgen; niet alleen over de veiligheid van onze straat en onze kinderen, maar ook die van delinquenten zelf. Het is wachten tot het een keer echt fout gaat.

​

Het afgelopen jaar hebben wij regelmatig contact gezocht met diverse instanties zoals de Gemeente, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Jeugdzorg, Jeugdbescherming, en de Zorginspectie. Omdat er echter weinig soortgelijke initiatieven in Nederland zijn, lijken deze instanties niet te weten wat ze met de situatie aan moeten. Ze wijzen naar elkaar voor interventie, maar vanwege het ‘experimentele’ karakter lijken wet en regelgeving tekort te schieten om iets aan de situatie te doen. Het systeem is niet toegerust is om nieuwe vormen van forensische zorg te managen op een manier die voor zowel delinquenten als omwonenden veilig is.

​

Wij bieden bijgevoegd dossier aan om aandacht te vragen voor hiaten in het forensische systeem, waarvan de Bosrankstraat 23 een uitgelezen voorbeeld is. En om hulp te vragen. We willen benadrukken dat wij een ruimdenkende groep mensen zijn die vindt dat iedereen een tweede kans verdient in een veilige leefomgeving. Maar de manier waarop dit Centrum is georganiseerd, het gebrek aan toezicht, en aan afspraken en communicatie met de omwonenden, maakt deze vorm van resocialisatie tot een groot risico, zowel voor de omgeving als de jongeren zelf.

 

Een kopie van deze brief wordt in ieder geval ook gestuurd naar de pers.

​

​

​

bottom of page